کد خبر 137728
۲۱ خرداد ۱۳۹۹ - ۱۰:۵۲
بازنشر/ خانه احزاب و وعده‌ای که تحقق یافت

با یک جناح و حزب نمی‌شود کشور را اداره کرد» گزاره تاکیدی رییس جمهوری و مبنای وعده حمایت دولت تدبیر و امید از نهاد خانه احزاب به عنوان کانون سامان یافتن قانونی احزاب و تشکل‌ها است. وعده‌ای که فعالیت منظم ۱۱۸ حزب قانونی در کشور گواه تحقق آن است.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی وزارت کشور به نقل از خبرگزاری ایرنا؛  پنج سال از افتتاح مجدد خانه احزاب در ۳۱ اردیبهشت ۹۴ و ۲۰ سال از شکل گرفتن این نهاد سیاسی می‌گذرد و روز دوشنبه ۱۹ خرداد ماه، اعضای این تشکیلات «سید شهاب الدین صدر» را در دومین نشست سالیانه خود به عنوان رییس سال دوم دوره هفتم انتخاب کردند. به بهانه این انتخاب می‌توان نگاهی گذرا و کوتاه به فعالیت خانه احزاب در دو دهه گذشته و نیز تلاش دولت یازدهم و دوازدهم برای سامان دادن به تشکل‌ها در سایه احیای آن داشت.
مروری بر ۲۰ سال تحزب در خانه احزاب  
پیدایش انجمن‌ها، دسته‌ها و گروه‌های سیاسی در ایران گرچه به دوران مشروطه باز می‌گردد اما فراز و فرودهای تحزب در ایران اجازه نقش‌آفرینی به این نظام برای ایفای نقشی مانند آنچه در دموکراسی‌های مرسوم مشاهده می‌شود، نمی‌دهد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی به دلیل اعتقاد سیاسی- ایدئولوژیک به مفهوم شورا که تجلی آن در قالب حزب بود، به این مفهوم عمیق‌تر پرداخته شد هرچند مجموع بحران‌ها، ترورها، جنگ تحمیلی و اولویت‌های سازندگی اجازه رشد ایده آل به آن‌ها نداد اما فعالیت‌های احزاب را هم متوقف نکرد.  سه سال پس از روی کارآمدن دولت اصلاحات با شعار توسعه سیاسی نهادی تحت عنوان خانه احزاب تاسیس شد که در ماده ۲ اساسنامه آن این مجموعه را مدنی، غیردولتی، دارای شخصیت حقوقی و مستقل و متشکل از نمایندگان احزاب و گروه‌های سیاسی پروانه دار عنوان کرده بود.

خانه احزاب در پنج دوره برگزاری خود گرچه شاهد اختلاف نظرهای بی‌شماری میان احزاب سیاسی در داخل خود بود اما بر اساس قانون مجامع عمومی خود را برگزار کرد و تا سال ۸۹ یعنی دولت دوم محمود احمدی نژاد به کار خود ادامه داد. اختلافات درونی و عدم تمایل دولت وقت برای سامان‌دهی به اوضاع، شرایط را سختتر کرد تا سرانجام رییس جمهوری وقت در تیر ۱۳۸۹ تشکیل جناح‌بندی‌های سیاسی را فاتحه‌ای برای بعضی از ارزش‌های انقلاب دانسته و بگوید: «نظام ما تنها یک حزب دارد و آن ولایت است.» این دیدگاه احمدی‌نژاد به نوعی پایان بخش کار تشکیلات خانه احزاب به عنوان نمادی از فعالیت حزبی در ایران بود.

دبیر وقت کمیسیون ماده ۱۰ قانون نحوه فعالیت احزاب و گروه‌های سیاسی، مجمع عمومی خانه احزاب را به رسمیت نشناخت و ۹ ماه پس از آخرین جلسه مجمع عمومی، به دلیل عدم تمدید پروانه این تشکل سیاسی و به حد نصاب نرسیدن مجمع عمومی آن، فعالیت‌های خانه احزاب به پایان رسید. همان سال دفتر پلمپ و این نهاد از سوی کمیسیون ماده ۱۰ احزاب منحل اعلام شد. یک سال بعد هم تلاش اعضای شورای مرکزی پیشین برای برگزاری مجمع عمومی و انتخابات دور جدید با ممانعت وزارت کشور وقت رو به رو شد.

جزییاتی از تحقق وعده دولت درباره احزاب

وعده بازگشایی مجموعه سیاسی خانه احزاب به عنوان نماد نظام تحزب در جمهوری اسلامی ایران از سوی حجت الاسلام «حسن روحانی» در همان روزهای نخست آغاز به کار دولت اول تدبیر و امید داده شد. وعده ای در سیاست داخلی که با توجه به اولویت رفع تنش‌های خارجی با دو سال تاخیر انجام شد و «عبدالرضا رحمانی فضلی» وزیر کشور دولت یازدهم در ۳۱ اردیبهشت ۹۴ این نهاد را دوباره به عرصه سیاسی کشور بازگرداند. در ۱۶ مرداد ۹۴ انتخابات هیات رییسه موقت خانه احزاب و اعضای شورای مرکزی آن برگزار شد و دولت در هشت شهریور سال ۹۵ ساختمان جدید خانه احزاب را افتتاح کرد.

قانون نحوه فعالیت احزاب و گروه‌های سیاسی در سال ۹۵ تغییر کرد و این آغاز مسیر دولت یازدهم برای سامان دادن به نظام حزبی بود که بیش از ۲۵۰ حزب روی کاغذ در آن وجود داشت. احزابی که گاهی خانوادگی و فصلی و در یک اتاق اداره می شدند و برگزاری کنگره و تغییر اساسنامه و دیگر ضوابط در آنها رعایت نمی‌شد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha